De supermarkten zijn voor 80% gevuld met ongezonde voeding. De fabrikanten van deze producten werken samen met neurowetenschappers en psychologen om hun producten verslavend lekker te maken en over-eten te stimuleren. Het is dan ook geen wonder dat een groot deel van de bevolking te maken heeft met overgewicht.
Voor iedereen die zich hier tegen wil verzetten (en gezonder wil leven of gewicht wil verliezen) biedt deze website hulp. Hier leer je namelijk van etiketten af te lezen hoe je schadelijke invloeden van supermarktproducten kunt herkennen.
Het Chileense labelsysteem
Om het overgewicht tegen te gaan werden in Chili vier voedingslabels geïntroduceerd die het winkelende publiek per product moesten waarschuwen voor de schadelijke invloed van de onderstaande factoren. Een heel erg ongezond product kan dus vier labels krijgen.
1. Een hoge mate van suiker
2. Een hoge mate van calorieën
3. Een hoge mate van verzadigd vet
4. Een hoge mate van zout
Bij hoog zoutgehalte kun je naast chips bijvoorbeeld denken aan kazen, kant-en-klaarmaaltijden, worsten, soepen en zowel zoet als hartig smeerbaar broodbeleg. Zonder dat je het door hebt bevatten producten al gauw alarmerende hoeveelheden zout.
In Chili kreeg ieder product met een zoutgehalte van 400 mg (of meer) per 100 gram een waarschuwingssticker. Voor vloeibare producten geldt een zoutgehalte van 100 mg per 100 ml.
Hierbij als voorbeeld kant en klare soep om te zien hoe je de schadelijke invloed van zout afleest. Dit product bevat 650 mg zout en krijgt in Chili een waarschuwingssticker om het winkelend publiek te waarschuwen.
Bij hoog suikergehalte gaat het naast koek, snoep, chocola en ijs bijvoorbeeld ook om frisdranken, melksoorten met een smaakje, toetjes, ontbijtgranen, zoete baksels en zowel zoet als hartig smeerbaar broodbeleg. Heel erg veel producten bevatten suiker.
In Chili krijgt ieder product met een suikergehalte van 10 gram (of meer) per 100 gram een waarschuwingssticker. Voor vloeibare producten geldt een grens van 5 gram per 100 ml om een waarschuwingssticker te krijgen.
Hierbij als voorbeeld een fles slasaus om te zien hoe je de. schadelijke invloed van suiker afleest. Dit product bevat 15 gram suiker en krijgt in Chili een waarschuwingssticker om het winkelend publiek te waarschuwen.
Bij hoog verzadigd vetgehalte gaat het bijvoorbeeld om volle melk, slagroom, gebak, roomijs, boterkoek of bewerkt vlees als salami of een hamburger.
In Chili krijgt ieder product met een verzadigd vetgehalte van 4 gram (of meer) per 100 gram een waarschuwingssticker. Voor vloeibare producten geldt een grens van 3 gram verzadigd vet per 100 ml.
Hierbij als voorbeeld een pakje salami om te zien hoe je de schadelijke invloed van verzadigd vet afleest. Dit product bevat 13 gram verzadigd vet en krijgt in Chili een waarschuwingssticker om het winkelend publiek te waarschuwen.
Bij hoog caloriegehalte gaat het bijvoorbeeld om diepvriespizza's, snacks als kaassoufles of bitterballen, chocolade repen, snoep, gebak, smeerbaar broodbeleg of sauzen.
In Chili krijgt ieder product met een caloriegehalte van 275 kcal (of meer) per 100 gram een waarschuwingssticker. Voor vloeibare producten geldt een kcal grens van 70 kcal per 100 ml.
Hierbij als voorbeeld een potje chocoladepasta om te zien hoe je de schadelijke invloed van de hoeveelheid calorieen afleest. Dit product bevat 539kcal en krijgt in Chili een waarschuwingssticker om het winkelend publiek te waarschuwen.
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.