Er zijn mensen die ondanks hun overgewicht kerngezond zijn, maar toch wordt het risico op ziektes en aandoeningen groter door toenemend overgewicht. Dat geldt voor iedereen. Ernstig overgewicht verlaagt de levensverwachting tot wel tien jaar.
Je hebt met overgewicht bijvoorbeeld een grotere kans op: diabetes type 2, hoge bloeddruk, hartproblemen (het risico op een hartinfarct of hartstilstand neemt bij obesitas toe), zeven vormen van kanker, hart- en vaatziekten (beroerte), ademhalingsproblemen (bijvoorbeeld slaapapneu, lagere longcapaciteit en chronisch laag zuurstofgehalte), spier- en skeletaandoeningen (bijvoorbeeld versleten kraakbeen in gewrichten en botontkalking), en nog veel meer.
De grote boosdoener is de ongezonde voedingsindustrie die met hun grote hoeveelheden ongezonde ingredienten een negatieve impact hebben op onze gezondheid en de bovenstaande klachten.
Te veel zout in je voeding kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken en vergroot hiermee de kans op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren.
Te veel suiker kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand sneller diabetes type 2 krijgt, maar het kan ook andere nadelige gevolgen hebben zoals tandbederf, darmproblemen, het ontwikkelen van overgewicht, vermoeidheid.
Te veel verzadigd vet kan een verhoogd cholesterol veroorzaken, waardoor je bloedvaten langzaam verstopt raken, wat ook het risico vergroot op hart- en vaatziekten.
Een structureel te hoge calorieinname kan leiden tot gewichtstoename. En grote hoeveelheden van de bovengenoemde ongezonde bestanddelen kunnen daarnaast ook het stofje leptine verstoren dat ons een seintje moet geven als we voldoende hebben gegeten. Door de verstoring van dit proces voelen we onszelf minder snel verzadigd en gaan we overeten. Tot grote tevredenheid van de voedingsproducent.
De consumptie van fastfood staat garant voor een lagere voedingskwaliteit, een hogere calorie- en vetinname en een lagere dichtheid aan vitamines en mineralen. Het frequent snacken gaat niet alleen gepaard met een toename van overgewicht en buikvet, maar ook met een tekort aan insuline, schommelende bloedsuikerspiegel, celschade en ontstekingen. Bovendien verhoogt het regelmatig eten van fastfood ook het risico op de verstoring van de stofwisseling en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. En diabetes type 2 dus. Dat lees je helaas allemaal niet terug op de reusachtige fastfoodbanners langs de snelweg die je proberen te verleiden om de volgende afslag te nemen.
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.